Introductie:

Download hier het introductie stappenplan wanneer u een kitten adopteert en deze bij een al aanwezige kat of meerdere aanwezige katten gaat plaatsen. Het plan is ontwikkeld door Krista Sinke van Begrip voor de Kat.

Kattenbak:

Een kat is een zeer schoon en zindelijk huisdier. Een kitten is vanaf 4-5 weken oud vaak al kattenbakzindelijk. Wanneer een kattenbak niet goed schoongehouden wordt, is het mogelijk dat de kat ergens anders gaat plassen of poepen. U zit zelf ook niet prettig op een heel vies toilet, en dit hebben de katten ook.
Onze gastgezinnen gebruiken kattenbakgrit dat klontert, zoals biocat blauw of houtkorrel. Twee keer per dag maken we met een schepje de kattenbak schoon of bij de houtkorrel 1 x per dag helemaal.
Wij doen enorm lang met een zak biocat kattengrit en u ruikt de kattenbak niet. Doe wat u zelf het prettigst vindt. Wij houden 2 kattenbakken voor 1 kat. Dus 2 katten, 3 kattenbakken etc etc. Dit om ongelukjes te voorkomen.

Het soort grit/korrel voor in de kattenbak is heel persoonlijk.

Wennen aan de nieuwe omgeving:

Zodra u thuis komt kunt u het beste de vervoersmandje op de grond zetten met het deurtje open. Het kitten kan er dan zelf uit wanneer hij of zij dit wil. Het kitten gaat waarschijnlijk sluipend de woonkamer door en zal zich verstoppen onder of achter een kast / bank etc. Laat als het mogelijk is het katten vervoersmandje een aantal dagen in de huiskamer staan. Zodra het kitten rust wil, of iets eng vindt, zal het kitten in het mandje kruipen voor bescherming.

Laat alles even tot het kitten doordringen en zodra ze even kennis hebben gemaakt met de nieuwe omgeving komt het kitten vanzelf naar u toe. Dit kan snel gaan maar dit kan ook een aantal uren duren. Geduld is nu even een schone zaak.
Het kitten ruikt allemaal nieuwe luchtjes en de nieuwe omgeving is natuurlijk ook nieuw en een beetje vreemd. Zet de kattenbak als het mogelijk is even in de huiskamer. Wanneer het kitten bij u komt, kunt u het kitten er het beste even 2 of 3 x op de kattenbak zetten, zodat ze duidelijk weten waar de kattenbak is. Hierdoor voorkomt u dat het kitten ergens gaat plassen waar geen kattenbak staat. Zodra het kitten na een aantal dagen aan het nieuwe huis gewend is kunt u de kattenbak ergens neerzetten waar u hem het liefste hebt staan.
Valeriaan, play spray of Bach bloesem kan een uitkomst zijn om de katten lekker op hun gemak te stellen. Probeer de eerste dag / 2 dagen de rust in huis te hebben.

Gelieve geen huiskamer vol visite, constant opgetild worden. Een kitten is erg kwetsbaar voor stress en dit kan zelfs fatale gevolgen hebben.
Door de stress kunnen de kittens diarree, snotneusjes, vieze oogjes of schimmel krijgen dus probeer dit zo goed mogelijk te vermijden. Geef het kitten een aantal dagen de tijd om aan alles te laten wennen en laat dan iedereen uw nieuwe aanwinst zien en laat ze maar lekker knuffelen.

 

Chippen:

Alle kittens die door onze opvang geplaatst worden zijn gechipt. Stopt u alstublieft een sticker met het chipnummer in uw portemonnee. (zet de naam van het kitten erop)

Wanneer er een kitten weg gelopen is, kunt u gelijk het chipnummer doorgeven aan Amivedi. (Vermiste en gevonden huisdieren) / dierenambulance etc.
Vaak kunt u door de stress na het weglopen van uw kat niet zo snel het vaccinatieboekje vinden. Uw portemonnee heeft u vaak binnen handbereik.

Vergeet niet op http://www.backhomeclub.nl uw gegevens en chipnummer te controleren.

Bij verandering / verhuizen dit aub doorgeven anders kunnen wij de eigenaar niet achterhalen.

De kittenopvang zal na de plaatsing van het kitten uw nieuwe kitten aanmelden bij Backhome en uw gegevens noteren bij eigenaar. U krijgt via uw eigen mail een bevestiging van Backhome dat uw kitten op uw naam is gezet.

Wormen en vlooien:

Kittens (ongeacht met of zonder moeder) ontwormen met:

3 weken Flubenol of panacur pasta 3 dagen lang, te verkrijgen bij de dierenarts.
5 weken Milbemax ½ tablet van 500 tot 1000 gram, verkrijgbaar bij de dierenarts.
Indien het kitten nog geen 500 gram weegt ontwormen met flubenol of panacur gedurende 3 dagen lang.
7 weken Milbemax, ½ tablet van 500 tot 1000 gram.
Na 7 weken gaat u over op maandelijks ontwormen tot een half jaar oud.

Advies: 4 x per jaar ontwormen. Ongeacht of uw kat wel of niet buiten komt.

 

Castratie poes:

Men noemt het sterilisatie maar eigenlijk is het een castratie. Bij een echte sterilisatie worden de eierstokken afgebonden. De kans op een baarmoederontsteking, melkkliertumoren, suikerziekte etc is dan nog steeds aanwezig.  Bij een castratie worden de eierstokken verwijderd. De baarmoeder laat de dierenarts zitten, deze zal verschrompelen zodra de tijd strekt. Er zal een incisie gemaakt worden in de flank of net onder haar navel.

Vanaf een maand of 5-6 is het mogelijk om het poesje te laten steriliseren. Na een sterilisatie zijn de poesjes met een dag of 2 weer helemaal de oude. Houdt u het poesje voor de zekerheid 10 dagen binnenshuis.

Castratie kater:

Katers mogen vanaf 5-6 maanden gecastreerd worden.

Voorheen werd er gezegd dat het verstandig was om de castratie zo lang mogelijk uit te stellen om blaasgruis zo veel mogelijk te voorkomen. Er zijn nieuwe onderzoeken naar gedaan en dit blijkt achterhaald te zijn. Ook al zou u de kater met 3 jaar pas laten castreren dan bestaat er nog steeds een kans dat de kater blaasgruis kan krijgen. Blaasgruis word vaak veroorzaakt door verkeerde voeding.

 

U bent Zwanger, wat nu?

U mag de kattenbak alleen schoonmaken als de ontlasting niet ouder is als 24 uur.
Eventueel handschoenen dragen is ook een optie. Coccidiose is namelijk een bacterie die in de ontlasting van katten zit. Deze bacterie kan ernstige gevolgen hebben voor uw ongeboren kindje.

Mensen worden hier heel vaak mee besmet, iets wat niet ernstig is. Men heeft dan het gevoel dat diegene griep heeft.
Eenmaal besmetting van coccidiose gehad, dan heeft uw lichaam daar antilichamen voor gemaakt. Deze antilichamen heeft uw ongeboren kindje nog niet. In de aarde wroeten (tuinieren) is ook alleen aan te raden met handschoenen, want katten poepen ook in uw tuin.