Helaas zien wij met 3 a 3 ½ week geregeld bij kittens dat er voedernijd ontstaat tijdens het flessen. Een kitten krijgt het besef dat hij of zij met dominantie het meeste voor elkaar kan krijgen en zal bij het flessen agressief gedrag gaan vertonen. Denk hierbij aan het zelfstandig eten en niet willen delen. Hierbij zie je ook vaak dat een kitten gaat brommen, pootjes op kitten naast hem slaat, uithalen etc.

 

  • Grommen tijdens de fles aanbieden
  • De speen vasthouden (tussen de kiezen) en niet meer loslaten maar ook niet drinken
  • Krabben naar het flesje en de handen van de persoon die de fles aanbiedt

 

Dit gedrag is erg vervelend voor de persoon die voedt maar ook voor het kitten dat hier last van ondervindt. Om irritatie te voorkomen adviseren wij om zover mogelijk het flesje aan de bovenkant (bij onderkant fles) vast te houden waardoor het kitten niet met de nageltjes uw hele handen openkrabt of in uw nagelriemen vast zit. U zult zien dat dit gedrag na enkele dagen weer verdwijnt. Let op dat het kitten het flesje zelf niet opendraait met krabben.

 

Wij adviseren u om het kitten de fles aan te bieden en wanneer het kitten de speen in het bekje heeft, goed in het flesje te knijpen waardoor het kitten een grotere hoeveelheid melk in het bekje krijgt en hierdoor sneller aanzuigt en gaat drinken. Doe dit wel voorzichtig en niet TE veel voeding in 1 keer. Dit in verband met verslikkingsgevaar. Inbakeren van het kitten tijdens een voeding is ook een optie.