Wanneer er flessenvoeding gegeven wordt is de kans op verstopping van de darmen groter dan wanneer het kitten bij de moederpoes drinkt. Het is van enorm belang dat het op tijd gezien wordt als er een kitten obstipatie heeft. Het is daarom belangrijk om alles betreffende urine en ontlasting bij te houden op een lijst. Hierdoor heb je een heel goed overzicht per kitten van de hoeveelheid voeding dat het kitten heeft gedronken, hoe laat het kitten heeft gedronken, of het geplast heeft en of je ontlasting gezien hebt. Zo heb je van ieder kitten een patiëntenkaart dat goed overzichtelijk is en je sneller ziet dat er iets niet klopt!! Wat er aan voeding ingaat, moet er natuurlijk verteerd ook weer uitkomen. Per kitten varieert het aantal keren poepen per 24 uur. Het is daarom erg fijn als je kunt voelen met je vingers of er ontlasting in de darmen vast zit of dat het kitten alle voeding tot zich neemt waardoor er minder ontlasting. Wanneer de voedingstoffen opgenomen worden betekend dit dat het langer gaat duren voordat u ontlasting ziet. Dit ziet u vaak bij kittenmelk, dat goedkoper is in de aanschaf te verkrijgen bij een dierenwinkel. Hier zitten veel minder voedingstoffen in. Vaak heeft een kitten na een voeding ook weer heel snel honger. Wij noemen dit: Overvoeding door ondervoeding. Doordat er te weinig voedingstoffen in de melk aanwezig zijn krijgt het kitten sneller honger en begint weer te vragen om voeding.

Bij verstopping van de darm moet u er zeker van zijn dat de darm daadwerkelijk verstopt zit. Geef nooit laxeermiddelen (of een klysma) als u niet zeker van de zaak bent.

Wij horen wel eens de tip om sla-olijfolie, koffiemelk of dergelijke te geven. Wij raden dit ten strengste af. Oliën plakken aan de darmwand vast waardoor het kitten ernstige problemen kan krijgen met de darmen. Tevens duurt het heel erg lang voordat de oliën uit het lichaam verwijderd zijn. Koffiemelk is gemaakt van koeienmelk en er zit lactose in. Lactose veroorzaakt diarree dat weer uitdroging van het kitten kan veroorzaken. Het hele darmenstelsel zal van deze goedbedoelde adviezen totaal ontregeld raken. Allemaal heel erg lief deze goed bedoelde adviezen maar u doet een kitten meer aan dan dat het goed is.

Om ervoor te zorgen dat een kitten niet verstopt gaat zitten (obstipatie) kunt u de voeding mengen met koffieROOM. Geen koffiemelk, maar ROOM.

Bij ernstige verstopping is het van groot belang dat het kitten een klysma toegediend krijgt bij een dierenarts. Niet zelf doen.
Bij twijfel altijd contact opnemen met een dierenarts of iemand die wel goed kan voelen of het kitten daadwerkelijk verstopt zit. Het komt namelijk wel eens voor dat je dunne ontlasting bij een kitten ziet terwijl het kitten enorm VERSTOPT zit. Het kitten perst namelijk zo hard op de ontlasting dat het vocht dat nog in de darmen zit langs de verstopping gedrukt wordt, waardoor je dunne ontlasting ziet. Stel dat je dan weer iets gaat geven om de DIARREE te stoppen, dan is het einde zoek en zal het kitten waarschijnlijk sterven door de verstopping.