Temperatuur kitten:
De normale lichaamstemperatuur van een kitten rond de 6-7 weken ligt tussen de 38,6 en 39,3 graden. Hele jonge kittens ligt de temperatuur lager. Wanneer een kitten binnenkomt dat onderkoeld is, is het belangrijk om het kleinte eerst warm maken door het tegen uw blote lichaam aan, onder je kleding, te leggen. Warm maken moet rustig gebeuren anders komen er weer andere problemen bij. Een kitten dat onderkoeld is beweegt weinig tot niet. Wanneer het kitten iets is opgewarmd kunt u het beste het kitten in de voorverwarmde couveuse neerleggen, zodat het lekker op de juiste temperatuur kan komen. Een kitten heeft een hogere temperatuur als de mens dus leg het kitten na het opwarmen in de couveuse en houd het niet bij u onder de kleding. Rust, warmte en glucose / electrolyten zijn op dat moment het belangrijkste voor het kitten. Stress kan dodelijk zijn voor een kitten.
Een kitten houd de warmte zelf niet vast waardoor er snel een ondertemperatuur kan komen. Het is van belang dat een kittens op temperatuur word gebracht. Kittens kunnen niet rillen van de kou.
In de 1ste week heeft een kitten een temperatuur van ongeveer 36,5 graden (rectaal). Onder de 36 graden heeft het kitten een ondertemperatuur en mag er niet gevoed worden. Electrolyten is wel toegestaan. Hoe groter het nest, hoe warmer de kittens zullen zijn en wanneer moederpoes er goed bij ligt zal een kitten ook een juiste temperatuur hebben (mits er iets niet goed is met een kitten).
Tussen week 2 en 3 zal een kitten tussen de 36,5 tot 38 graden zitten (rectaal). Onder de 36 graden heeft het kitten een ondertemperatuur en mag er niet gevoed worden. Electrolyten is wel toegestaan. Pas gaan voeden zodra het kitten boven de 36,5 a 37 graden zit.
Week 4 zitten de kittens ongeveer rond de 38 graden (rectaal). Onder de 37 graden heeft het kitten een ondertemperatuur en mag er niet gevoed worden. Electrolyten is wel toegestaan.
Week 5 zit een kitten rond de 38,5 a 39 graden (rectaal). Onder de 37 a 37,5 graden heeft het kitten een ondertemperatuur en mag er niet gevoed worden. Electrolyten is wel toegestaan.
Week 6 zit een kitten rond de 38,6 en de 39,3 graden (rectaal). Onder de 37 a 37,5 graden heeft het kitten een ondertemperatuur en mag er niet gevoed worden. Electrolyten is wel toegestaan.
De temperatuur kan oplopen in een nest kitten met moederpoes vanaf 1 dag oud naar 38 graden.
Zolang de kittens weg kunnen bij de warmtebron is dit geen enkel probleem.
Geef een onderkoeld kitten nooit voeding! Deze voeding kan niet door het lichaam opgenomen worden en hierdoor kunnen er later verteringsproblemen ontstaan. Ook moet door de voeding het maagje werken (als het kitten opgewarmd is) en hierdoor zal de werking bij andere organen die belangrijker zijn om te overleven verminderen. Wanneer het kitten nog niet op temperatuur is zal het maagje ook niet werken en hierdoor bestaat er een kans dat de melk terug in de slokdarm loopt met als gevolg dat het in de longen terecht kan komen.
Wanneer u bij een dierenarts bent kunt u het kitten het beste warm infuus in laten spuiten (subcutaan of in de buikholte) door de dierenarts. Zodra het kitten thuis is, ieder uur/2 uur elektrolyten oraal toedienen. Elektrolyten is een poeder waarin suikers en zouten zitten met nog andere belangrijke ingrediënten. Dit is verkrijgbaar bij de dierenarts. Dit poeder dient in gekookt afgekoeld water opgelost te worden. Geef het kitten de hoeveelheid van 1-2 cc bij hele kleine kittens en meer bij de grotere kittens. Sommigen kitten drinken niet zelf en moeten het druppelsgewijs in het bekje gedruppeld krijgen, andere kittens drinken het zelf uit de fles. Let wel altijd op het buikje, dat dit niet op knappen komt te staan omdat er teveel gegeven is. Elektrolyten zijn tevens honger opwekkend en heel goed voor het kitten. Door de electrolyten begint het lichaam weer op te starten. Als het kitten op de juiste temperatuur zit, mag er voeding gegeven worden.
Als een kitten koud is en langere tijd geen of weinig voeding heeft gehad kan een kitten een hypoglycemie (bloedsuikerdaling) krijgen en het kan hierdoor sterven. Ook hebben de spieren van het kitten suiker nodig. Daarom is het erg belangrijk dat een kitten eerst elektrolyten toegediend krijgt voordat er begonnen wordt met het geven van melkvoeding.
Controleer regelmatig of de couveuse niet te warm is voor het kitten. Is een kitten oververhit dan gaat het vaak hijgen. Dek de couveuse niet helemaal af. Hierdoor is er geen juiste luchtcirculatie en kan er condens ontstaan met als gevolg een longontsteking bij het kitten.
Let goed op de turgor, dit is de medische term voor de elasticiteit van de huid, te bepalen door de huidplooi in de nek iets omhoog te trekken. Neem als voorbeeld uzelf en knijp in uw arm. Als het goed is gaat uw huid wanneer u het optilt, direct terug. Dit betekent dat u niet uitgedroogd bent. Gaat de huid van het kitten langzaam terug dan betekent dit dat het kitten is begonnen met uitdrogen. Blijft de huid staan, dan is dit een teken dat het kitten uitgedroogd is. Ga direct naar de dierenarts om infuus te laten geven aan het kitten. Zorg wel dat het kitten warm (tegen je huid aan) vervoerd wordt naar een dierenarts.
Er zijn ook kittens die niet warm WILLEN worden omdat ze willen sterven. Dit bemerkt u wanneer het kitten consequent van de warmtebron afwil. Neem in dit geval het kitten tegen u lichaam (onder je kleding) en sluit uw handen om het kitten heen. Hierdoor kan het kitten geen kant op en wordt het door uw lichaam (buik) en uw handen opgewarmd. Zodra het kitten redelijk op temperatuur is kan het weer de couveuse in. Gaat een kitten heel hard schreeuwen (van de pijn) dan is het verstandig om zo snel mogelijk naar een dierenarts te gaan. Soms ziet u bij de kittens dat er een bacterie door het hele lichaam is gegaan of een bloedvergiftiging. Zolang het kitten dan koud blijft is de pijn ook minder, maar zodra het kitten opgewarmd wordt krijgen ze enorme pijnsteken en is het voor het kitten niet meer haalbaar. Het is hierbij verstandig dat men het dan niet blijft proberen maar laat het kitten dan rustig inslapen, hoe sneu het ook is. Als u toch doorgaat met opwarmen zal het kitten heel langzaam en met helse pijnen sterven. Doe dit een kitten alstublieft niet aan!