Plaatsen van uw/het kitten:

Het is eindelijk zover….. Het kitten gaat naar een nieuwe eigenaar. Kijkt u altijd of het klikt met de nieuwe eigenaar en of het klikt tussen het kitten en de nieuwe eigenaar. Heeft u er weinig vertrouwen in, dan is het uw goed recht om dit te zeggen tegen degene die het kitten wil. U voelt zich dan wel even ongemakkelijk, maar u voelt zich nog ongemakkelijker als u het kitten meegeeft terwijl u er geen goed gevoel bij heeft. Dit gevoel is heel naar en kan heel lang blijven hangen. Had ik maar……. Hoe zou het nu gaan…….

Als u een kitten plaatst, is het voor het kitten het fijnste als dit overdag gebeurt. Het kitten heeft dan nog de gehele dag de tijd om te wennen aan zijn of haar nieuwe omgeving, nieuwe huisgenootjes (zowel mens als dier) voordat ze de nacht in gaan en hierdoor even iets van slag kunnen zijn. Wanneer u ‘s avonds plaatst, gaat het kitten vrij snel de nacht in en dit in een vreemd huis. Weg uit de vertrouwde omgeving, in het donker, in een vreemd huis waar alles anders staat en allemaal nieuwe geurtjes. Om het nog maar niet te hebben over de eventuele huisgenootjes (katten/honden). Alles is dan extra eng!!!

Door de stress kan de weerstand van een kitten minder worden. Hierdoor bestaat de kans dat een kitten ziek wordt. Diarree, niesziekte, herpes, chlamydia en schimmel zijn een aantal ziektes die een kitten door slechte weerstand kan krijgen. Beperk daarom de stress zo veel mogelijk. Laat het kitten de eerste paar dagen even wennen aan de nieuwe omgeving en nodig na deze dagen pas een aantal mensen uit om de nieuwe aanwinst te komen bezichtigen. Pak het kitten niet te vaak op. Laat het lekker eerst een paar dagen rond snuffelen om alles in zich op te nemen. Binnen een aantal dagen zal het kitten zich helemaal thuis en gesetteld voelen. Een sociaal kitten zal altijd bij u komen liggen/zitten omdat de mens vertrouwd is.

Wanneer er geen andere huisdieren (katten) aanwezig zijn in het nieuwe huis kunt u kijken of het verstandig is om het kitten alleen te plaatsen. Wanneer mensen fulltime werken houd dit in dat het kitten de gehele dag in zijn of haar eentje zit, iets wat natuurlijk niet leuk is voor een kitten. Wij plaatsen bijvoorbeeld dan 2 kittens in één gezin. De kittens hebben steun aan elkaar, zoeken elkaar op voor warmte, als speelkameraadje en het is een stuk minder stress en met zijn tweeën ben je niet eenzaam als de eigenaar werkt. Wanneer de nieuwe eigenaar thuis komt van het werk is het knuffeltijd met de mens voor de kittens. Vraag aan de nieuwe eigenaar of ze het goed vind als er contact blijft tussen de oude eigenaar en de nieuwe.