De melkproductie moet natuurlijk eerst op gang komen na een bevalling (helemaal na een keizersnede). Geef de moederpoes zo veel mogelijk eiwitrijke voeding. Denk hierbij aan kittenbrokjes, gekookte kipfilet (zonder zout), gekookte koolvis, etc. Tevens is het erg van belang dat de moederpoes veel vocht binnenkrijgt doormiddel van geitenmelk, koffieROOM, bouillon,  geitenyoghurt etc.

Wanneer een moederpoesje geen volle melkpakketten heeft, zien wij vaak dat dierenartsen hiervoor Oxytocine injecteren. Een injectie Oxytocine heeft enkel een functie (toeschiet van melk) als de melkpakketten goed gevuld zijn met melk maar er geen melk uit de kanalen komt.
Het heeft geen enkele toegevoegde waarde om Oxytocine te injecteren als er GEEN melk aanwezig is. Hiervoor adviseren wij om het moederpoesje een injectie Emiprid (Metoclopramide) te geven. Deze injectie heeft als bijwerking melkproductie.
Bron: Faculteit Utrecht de Uithof – Afdeling Voortplanting 2018.

Hoe vaker er onnodig Oxytocine gegeven word, des de groter de kans op het verminderen van de melkproductie, mogelijk helemaal geen melkproductie.
Om de melkproductie te stimuleren kunt u de melkpakketten masseren. Kneed regelmatig de melkpakketten en de tepels. Binnen enkele uren komt vaak de melkproductie op gang. Hoe vaker de kittens aan de borst drinken, des de beter komt de melkproductie op gang.

Kittens kunnen door bijvoeding lui worden, omdat het veel makkelijker is om aan de fles te drinken (uit een rietje) en aan de tepel moeten ze echt krachtig zuigen om er melk uit te krijgen (speldenknopjes).