Voeding kittens:

De kittens krijgen per 2-3-4 uur een voeding via de fles toegediend, afhankelijk van het gewicht van het kitten. Wij nemen het gewicht van het kitten en de schatting betreffende de leeftijd en van daaruit bepalen wij de hoeveelheid voeding. Bijvoorbeeld: een kitten van 4 weken (28 dagen) kan zwaar ondervoed zijn en hierdoor maar 150 gram wegen. Wij zullen het kitten dan voeden naar het schema van 150 gram. Ook houden wij dan iedere 2 uur aan zodat het kitten geleidelijk kan groeien en voldoende voeding per 24 uur binnen krijgt.

Het kitten wordt nauw in de gaten gehouden, zodat het kitten zich niet overdrinkt en het buikje niet strak staat van de (over)voeding. Deze hoeveelheid wordt met iedere voeding opnieuw bijgewerkt en in het begin zal het kitten iedere 2 uur voeding krijgen en dit wordt langzaam met hoeveelheden ml en tijd tussen de voedingen opgebouwd. Ook dit doen wij via het schema van de gewichten en voedingen.

Een kitten kan zich OVER drinken. Dat wil zeggen dat er geen stop op het drinken zit en en ze zich zo vol kunnen drinken dat dit problemen gaat geven. Is een kitten na een voeding nog steeds onrustig en huilerig dan kun je eventueel nog wat extra voeding geven, maar let goed op de spanning van het buikje. Deze mag niet hard aanvoelen, maar wel gevuld en toch soepel.

Voedingsschema flessenkittens:

Hieronder een tabel van de hoeveelheid voeding/uren. DAG EN NACHT!

Voedingstabel per 24 uur betreffende de hoeveelheden en hoe vaak geven.

 • 50 gram            iedere 2 uur 1,25 ml kunstmelk
 • 75 gram            iedere 2 uur 1,75 ml kunstmelk
 • 100 gram          iedere 2 uur 2 tot 2,5 ml ml kunstmelk
 • 125 gram          iedere 2 uur 2,5 tot 3 ml kunstmelk
 • 150 gram          iedere 2 uur 3,5 tot 4 ml kunstmelk
 • 175 gram          iedere 2 uur 4 tot 4,5 ml kunstmelk
 • 200 gram          iedere 2 uur 5 ml kunstmelk

 

Overzicht in grotere lijnen. Houd betreffende de grammen het aantal cc goed aan:

 • 100-200 gr. Om de 2 uur: 2,5 tot 5  ml met een maximum van 60 ml per 24 uur
 • 200-300 gr. Om de 2-3 uur:  5 tot 12.5 ml met een max. van 120 ml per 24 uur
 • 300-360 gr. Om de 3 uur:  12,5 tot 15 ml met een max. van 120 ml per 24 uur
 • 360-500 gr. Om de 4 uur:  15 tot 30 ml met een max. van 200 ml per 24 uur.
 • 500-750 gr. Om de 5 uur:  20 tot 35 a 40  ml per keer. Het kitten stopt op deze leeftijd zelf als het vol zit.

Dit zijn richtlijnen en dit kan soms wat afwijken van het schema. Het ene kitten drinkt vaker, maar minder. Andere kittens drinken meer, maar minder vaak. Vanaf 5 a 6 weken wordt het kitten langzaam aan overgezet op vaste voeding als het kitten hier aan toe is. Sommige kittens willen de fles nog met  tot 6-7-8-9 weken oud maar eten wel al iets zelf. Een kitten word vanzelf zelfstandig dus dwing het kitten hier alsjeblieft niet toe. Een dagje geen eten geven, zal het kitten echt niet laten inzien dat het zelf moet eten. We hebben kittens gehad die pas met 9 wkn iets zelf begonnen te eten. Ze zullen uiteindelijk de fles gaan weigeren als ze goed zelfstandig zijn. Weeg altijd per 24 uur om te voorkomen dat men er vanuit gaat dat het kitten zelfstandig genoeg binnen krijgt en dit niet het geval is.

DIT SCHEMA IS GEBASEERD OP DE ROYAL CANIN, MILCODOG, FARMFOOD EN DE KMR MELK.
Helaas staat de juiste hoeveelheid voedingen en aantal ml niet op de verpakkingen van bovenstaande merken. Dit betreuren wij enorm want het zijn goede voedingen en daarbij hoort een goed voedingsschema. De fabrikanten zijn hier op geattendeerd maar willen de gebruiksaanwijzing niet veranderen. Houd u alstublieft bovenstaande voedingsschema aan voor het juist grootbrengen van een kitten.

Bij kunstmelk ziet men vaak ook obstipatie. Om te voorkomen dat een kitten verstopt gaat zitten, kunt u de kunstmelk voor 1/3 aanmengen met koffieROOM. Geen koffiemelk maar koffieROOM. Bijvoorbeeld: Een kitten van 200 gram mag 5 ml hebben aan voeding. Dan geven wij 1,5 ml room en 3,5 ml kunstmelk.

LET OP: CC IS GELIJK AAN ML