Kittens die niet bij een moeder drinken (geldt ook voor puppy’s) krijgen maar weinig voldoening met het zuigen/tutten van de fles. Wanneer kittens bij een moederpoes liggen, drinken, zuigen de kittens vrij lang om de juiste hoeveelheid voeding binnen te krijgen. Vergelijkbaar met drinken uit speldenprikgaatjes. Wanneer kittens de fles krijgen hoeven zij deze moeite niet te doen en drinken zij als ware uit een rietje wat heel gemakkelijk gaat. Hierdoor wordt hun zuigbehoefte niet bevredigd en zullen ze op elkaars geslachtsdeel gaan zuigen. Vooral de katertjes zijn hierbij erg in trek. Hierdoor kan het zijn dat een kitten bijvoorbeeld tijdens het stimuleren niets tot weinig urine heeft.

Het op elkaar zuigen is niet een probleem maar als de penisjes van de katers hierdoor opzwellen en gaan ontsteken is dit wel een (groot) probleem. Vaak zie je ook dat kittens na het zuigen op een geslachtsdeel minder hongerig zijn. Nog een nadeel is dat de kittens helemaal onder de urine (en dunne ontlasting) komen te zitten. Door het vocht en klammigheid van de kittens bestaat er weer condens in de couveusebak die ervoor kan zorgen dat de kittens ziek worden en/of huidproblemen krijgen.

Om al deze ellende te voorkomen geven wij de kittens een mini rompertje aan. Ze blijven hierdoor droog, schoon en hebben geen last van ontstoken geslachtsdelen etc. In het rompertje plaatsen wij bij het geslachtsdeel een oogpad (of meerdere) waardoor de urine opgevangen wordt en alles schoon, hygiënisch en droog blijft.

 

Rompertje Kittens