Helaas zien wij vaak dat de voeding te snel gegeven wordt waardoor het kitten zich verslikt en de melk uit de neus komt. Heel belangrijk is om op dat moment rustig te blijven en te zorgen dat alle melk die uit de neus gekomen is voorzichtig weg wordt gehaald met een doekje/oogpad. Hierdoor voorkomt u dat de druppels/melk terug in de neus geademd kan worden. Houd het kitten schuin met de kop naar beneden en klop het op het ruggetje. De melk zal via deze weg uit de longen geklopt worden.

Verslikking na het voeden1

Houd het kitten in de gaten. Komt er geen melk uit de neus dan zit het waarschijnlijk erg diep in de longen of dan is al het melk er mogelijk al uit gehoest/geniest. Leg het kitten terug in de couveuse en houd het goed in de gaten. Kittens waarvan er melk/vocht in de longen zit voel en hoor je kraken in de borstholte. Ga met het kitten zo spoedig mogelijk naar de dierenarts. Vocht in de longen kan longontsteking veroorzaken. Uw kitten zal langzaam aan vol lopen (de longen) met vocht door de ontsteking/longblaasjes kunnen niet meer ontplooien en het kitten zal dan langzaam stikken. Het beste voor het kitten is om het kitten in een zuurstoftank te plaatsen bij de dierenarts en via medicatie de longontsteking te behandelen.

Uitzuigen met een (slijm)zuiger is een optie om te proberen maar voeding is gemaakt van poeder en de poeder blijft vaak op de longen plakken en zorgt er alsnog voor dat er een longontsteking kan komen. Uitslaan van een kitten is ook een optie. Zwaai alleen niet te hard want dan slaan de longetjes dicht.