Melkproductie bij de moederpoes op gang helpen

Melkproductie bij de moederpoes op gang helpen:

De melkproductie moet natuurlijk eerst op gang komen na een bevalling (helemaal na een keizersnede). Geef de moederpoes zo veel mogelijk eiwitrijke voeding. Denk hierbij aan kittenbrokjes, kittenblikjes, geitenmelk, koolvis, etc. Tevens is het erg van belang dat de moederpoes veel vocht binnenkrijgt doormiddel van geitenmelk, koffieROOM,bouillon, vla, yoghurt etc.

Dierenartsen injecteren oxytocine om de melktoeschiet te bevorderen. Te veel en te vaak oxytocine toedienen heeft een averechts effect en kan de melkproductie verminderen.

Om de melkproductie te stimuleren kunt u de melkpakketten masseren. Kneed regelmatig de melkpakketten en de tepels. Binnen enkele uren komt vaak de melkproductie op gang. Hoe vaker de kittens aan de borst drinken, des de beter komt de melkproductie op gang.

Door middel van het wegen van het kitten kunt u zien of het kitten genoeg voeding binnenkrijgt. Wanneer u kunstmelk als bijvoeding geeft, kan het zijn dat de kittens door de kunstmelk voldaan zijn, maar wel willen tutten (zuigen aan de moedertepel, te vergelijken met een speen van een mensenkind). Doordat de kittens alleen tutten bestaat er een kans dat de melkproductie niet op gang komt. Geef de kittens wel wat bijvoeding als dit noodzakelijk is, maar doe dit nadat de kittens bij de moederpoes hebben gedronken. Aan de buikjes kunt u ook zien en voelen of er wel voeding in zit of niet.

Kittens kunnen door bijvoeding lui worden, omdat het veel makkelijker is om aan de fles te zuigen (uit een rietje) en aan de tepel moeten ze echt krachtig zuigen om er melk uit te krijgen (speldenknopjes).

Wanneer moederpoes kampt met te weinig melk is het een optie om bij uw dierenarts een injectie Emiprid te laten injecteren bij het moederpoesje. Emiprid word gebruikt bij misselijkheid en zorgt voor een snelle maagleging. Emiprid heeft als bijwerking dat het de melkproductie opwekt. Deze injectie mag 2 x gegeven worden met een tussenpauze van 6-8 uur. Blijft u wel het vocht en de eiwitrijke voeding geven en een lekkere melkpakketmassage. U voelt de stuwing onder uw handen komen bij de melkpakketten.

U moet er zeker van zijn als u de injectie Emiprid bij de dierenarts laat injecteren dat uw moederpoesje geen verstopping van ontlasting in de darmen heeft. De verstopping in combinatie met de injectie Emiprid kan een invaginatie veroorzaken. (Een in elkaar geschoven darm dat een darmafsluiting kan veroorzaken en operatief verholpen moet worden).
Uw dierenarts kan dit navoelen als u voor de injectie komt.
Dit is een belangrijk punt dat wij aangeven bij dierenartsen die van ons les krijgen in “kittens flessen vanaf 1 dag oud”. Is er wel oxytiocine geinjecteerd, dan is het van zeer groot belang dat u doormiddel van eiwitrijk vocht en voeding de melkpakketten zo snel mogelijk stimuleert. Uiteraard niet vergeten de melkpakketten goed te masseren.

Reacties zijn gesloten.