Als eerste kijken wij hoe het kitten op de speen reageert. Drinkt/zuigt het direct zelf dan gaan we over op de 2 cc spuit. Kittens die niet willen drinken krijgen wel met de 1 cc spuit omdat dit dan druppelsgewijs toegediend kan worden. Als een kitten een goed zuigreflex heeft, zuigt het kitten de spuit zelf leeg. Dit voorkomt enorm veel verslikkingen. Het voordeel van de spuit met speen is dat kittens minder snel lucht binnen krijgen. Met een flesje gebeurt dit veel sneller. Tevens is het veel nauwkeuriger om te bekijken hoeveel cc het kitten gedronken heeft. Wij geven de kittens de voeding met spuit en Catacspeen totdat ze zelfstandig  5 cc kunnen drinken. Dan stappen wij over naar een Beaphar flesje.

Let goed op dat het kitten enkel een klein puntje van de speen in het mondje heeft. Hoe verder de speen in het mondje, des de groter het risico dat het in de longen loopt en het kitten niet zelf kan zuigen.

Pak het kitten in de hand waar u niet mee schrijft. Kopje en voorpoten tussen de ruimte van uw duim en wijsvinger/ of op uw vingers en laat het kitten rusten op uw hand. Houdt het kitten in uw hand half schuin omhoog en houdt het tegen u aan. Omdat het kitten met het kopje hoger zit kunt u goed zien wat er bij het bekje gebeurt. Geef het kitten nooit de fles op zijn rug. Met uw wijsvinger en duim kunt u het kopje in bedwang houden terwijl u met uw andere hand een klein stukje de speen in de voor/zijkant van het bekje duwt. Laat een aantal druppels in het bekje vloeien, als het goed is zal het kitten hierop reageren. Als het kitten een zuigreflex heeft zal het naar de speen (toe)happen en de catacspeen met spuit zelf leegdrinken.

1.Kitten dat de spuit met speen krijgt op de juiste manier!

Choco poesje1 1.

2.Kitten dat de spuit met speen krijgt op de VERKEERDE manier.

Drinkend kitten 2.

3.Door uw vingers om de speen te leggen, zorgt u ervoor dat het kitten de speen niet verder is het bekje kan zuigen.

ocikitten3 3

4. Kitten van 2 weken oud aan de fles.

kittenrust 4.

Met uw wijsvinger en duim kunt u het kopje in bedwang houden terwijl u met uw andere hand een klein stukje de speen in de voorkant van het bekje duwt. Laat een aantal druppels in het bekje vloeien en als het goed is zal het kitten hierop reageren. Als een kitten een zuigreflex heeft zal deze naar de speen (toe)happen en de fles leeg drinken.

Als een kitten geen zuig of slikreflex heeft, moet dit druppel voor druppel (neem je tijd) langzaam in het bekje gedruppeld worden. Het is niet verstandig om dit met een beaphar fles of andere fles te geven. Ga voor de zekerheid om verslikking te voorkomen op de catacspeen en spuit. Geef tussendoor de elektrolyten (elke 2 uur melk, ieder uur 1 cc elektrolyten), om het hongergevoel van het kitten op te wekken en tevens krijgt het kitten hierdoor ook genoeg vocht binnen. Blijf letten op de spanning van het buikje dat ze niet overvoed worden! Wanneer het buikje strak staat de hoeveelheid voeding en electrolyten minderen, iedere 2 uur. Wij raden de sonde ten strengste af omdat men niet kijkt naar wat er met het kitten aan de hand is en hierdoor de schade alleen maar groter kan maken.

Om te voorkomen dat de melk te snel in de bek word gespoten laat ik u een handeling zien waardoor u druppel voor druppel het kitten voeding kunt geven.

Houdt het kitten/de pup altijd in een hoek van 45 graden tijdens het drinken.

Zodra het kitten klaar is met drinken, met een draaiende beweging de speen uit het bekje halen!
Een kitten zuigt enorm vacuüm aan en de kans is groot dat als u de speen zonder draaiende beweging uit het bekje trekt, u de aanhechtingspunten en de tongriem kunt beschadigd.

 

5. Kitten dat ervaring heeft met de beapharfles.

Kitten bij mij op schoot aan de fles 5.

 

 

Handeling Catacspeen met spuit:

Juiste handeling 1.

1. U ziet de spuit in de hand in de lijn waar de vingers beginnen. De stamper van de spuit voorbij de wijsvinger.

Juiste handeling1 2.

2. Door de hand dicht te knijpen gaan de vingers om de spuit heen. De stamper van de spuit ligt nu op de rand van de zijkant van de wijsvinger.

Juiste handeling2 3.

3. De duim op de stamper en alle 4 de vingers strak om de spuit heen. Wanneer hier melk in zit kunt u doormiddel van kracht controle houden over de spuit en de hoeveelheid die er uit druppelt. Probeert u het eerst meerdere malen met een spuit, daarna met een speen erop. Hoe vaker u oefent, des de makkelijk word het en kunt u gedoseerd druppels toedienen bij een kitten. Begin met een 1 cc spuit, daarna 2 cc en zo verder met het aantal hogere cc’s. Verplaats bij het legen van de spuit iedere keer een beetje de vingers. Dit lijkt erop alsof u gitaar of piano speelt. Op een gegeven moment heeft u nog maar 2 of 3 vingers (pink en ringvinger doen niet meer mee) op de spuit en de duim op de stamper. Wie gedreven/ervaren is in het werken met de spuit kan zelfs druppelen met een 30 cc spuit.
GEEF NOOIT EEN SPUIT MET MELK/MEDICATIE OP DEZE MANIER!

Niet juist

U heeft op deze manier geen controle over spuit en de kans is groot dat u teveel in het bekje spuit en hierdoor de melk in de longen spuit.