Het is verstandig om een onderkoeld kitten langzaam op te warmen. Gaat dit te snel dan kan dit weer lichamelijke problemen geven, iets waar een onderkoeld kitten niet op zit te wachten. Vocht in de longen, hart en nierproblemen etc. Leg het kitten in de couveuse en zorg dat het elektrische dekentje niet al te warm staat. Eventueel tegen uw lichaam aanhouden is ook aan te raden,  alleen heeft u dan even geen tijd voor andere dingen. Ga lekker met het kitten onder uw trui (tegen uw blote buik of borsten) zitten en leg uw warme hand over het kitten heen. Dit kan direct op het kitten maar ook op uw trui. Direct contact met uw hand op het kitten geeft het beste resultaat. Masseer het kitten zachtjes tijdens het warm worden en keer het af en toe op de ander zijde. Uw buik – borsten verwarmen de ene kant van het kitten en uw hand de andere kant. De zachte massage is goed voor de bloedsomloop. Het kan wel een uur duren voordat een kitten redelijk op temperatuur is. In een koud, onderkoeld kitten zit weinig tot geen beweging en een kitten dat opgewarmd wordt, begint langzaamaan weer te bewegen. Neem dus de tijd voor het kitten en ga zolang u het kitten opwarmt ook niets anders doen. Hoe meer bewegingen u maakt, des de meer stress het kitten heeft en dit kan fatale gevolgen hebben.

Zodra het kitten redelijk op temperatuur is kan het de voorverwarmde couveuse in. Leg een zwak kitten dat zich zelf niet omdraait iedere 10 minuten op de andere zij. Hierdoor voorkomt u vochtophoping in de longen en zorgt u ervoor dat het kitten geleidelijk opwarmt. Ook kunnen hele zwakke kittens niet zelf van het elektrische dekentje af waardoor ze alsnog van binnen kunnen gaan koken van de hitte als de couveuse te warm staat. Wij gebruiken GEEN WARMTELAMP; deze straalt heel ruim de warmte uit waardoor de kittens niet weg kunnen van de warmtebron. Een kitten heeft een warmtebron nodig om tegenaan of om op te liggen om warm te worden.

Er zijn ook kittens die niet warm WILLEN worden omdat ze willen sterven. (deze gaan constant van het elektrische dekentje af). Gaat een kitten heel hard schreeuwenvan de pijn bij het opwarmen dan is het verstandig om zo snel mogelijk naar een dierenarts te gaan.

Soms zien we bij de kittens dat er een bacterie door het hele lichaam is gegaan of een bloedvergiftiging. Zolang het kitten dan koud blijft is de pijn ook minder, maar zodra het kitten opgewarmd wordt krijgt het enorme pijnsteken en is het voor het kitten niet meer haalbaar. Ook kunnen kittens door opwarming longproblemen en hartproblemen krijgen. Hierdoor zullen ze een langzame en helse dood tegemoet gaan die soms enkele uren tot dagen kan duren. Het is hierbij verstandig dat men het dan niet blijft proberen maar laat het kitten dan rustig inslapen, hoe sneu het ook is.

Wanneer een kitten een ondertemperatuur heeft adviseren wij met klem om NIET te voeden.

Alle organen die van levensbelang zijn moeten keihard werken om het lichaam aan de gang te houden. Wanneer u gaat voeden, moet de maag ook gaan werken, iets wat dan ten koste gaat van de belangrijkste organen. Ook zal het maagje niet geleegd worden. Tevens is de kans groot dat de melk terugkomt vanuit de maag en dan de longen inloopt.

 

Symptomen van een onderkoeld kitten:

  • Spastisch/paniek gedrag (alsof het kitten een nachtmerrie heeft maar met oogjes open).
  • Geen reactie (lichamelijk) meer en geen/amper oogreflex meer.
  • Beweegt niet tot amper meer.
  • Wil niet drinken bij moederpoes of via de fles (automatisch reactie van het lichaam).