Stentor, 26 Juli 2010
Linda Spin zocht een manier om ‘iets’ met haar dierenliefde te doen en runt nu in haar huis in Kampen een kittenopvang voor Moederloos. Al langer zocht Linda Spin een manier om ‘iets’ met haar dieren- en dan vooral katten- liefde te gaan doen.

Een zoektocht op internet deed haar belanden bij Kittenopvang Moederloos uit Lelystad, een opvang die behoefte had aan gastgezinnen. Het contact kwam tot stand en nu is Linda officieel gastgezin voor Moederloos. Dus drentelen er nu tien kittens rond op het hoogpolige tapijt (“Ja, dat zat er al in toen we het huis kochten…”) in haar huis op het Onderdijks. Twee keer per dag verschoont ze de twaalf kattenbakken in huis, in haar woonkamer en in de twee speciale kamers die ze voor de opvang heeft ingericht in huis. “Hygiëne is erg belangrijk”, verklaart Linda die bijna bedrijfsmatige aanpak van de opvang. “En één keer per week wordt de hele bak schoongewassen, ook al om ziektes tegen te gaan. En je moet vaak dweilen en stofzuigen.”

Ze weet waar ze het over heeft, want dieren zijn altijd al een grote liefde geweest. Naast haar vrijwilligerswerk bij onder andere de Dierenambulance is ze eigenlijk altijd al bezig geweest met honden, katten en paarden. “Eigenlijk kan ik me een leven zonder dieren niet goed voorstellen”, vertelt ze met de plantenspuit onder handbereik. Noodzakelijk, want regelmatig probeert een van de kittens zijn of haar nog jonge nageltjes uit op de gordijnen of ander meubilair. “Met de plantenspuit kun je dat verkeerde gedrag afleren. Dat moet je wel binnen twee seconden doen, anders zijn ze weer vergeten wat ze ook al weer fout deden.” Via diverse kanalen komen de kittens bij Moederloos terecht, onder andere via dierenartsen en dierenambulances. “Soms zitten ze bij gezinnen die er absoluut niet voor kunnen zorgen”, aldus Linda Spin. “Soms staan ze op Marktplaats, dan hoor je wel eens verhalen over kittens die worden opgekocht als slangenvoer. Ja, dat komt echt voor.”

Wie interesse heeft in een kitten, wordt door Moederloos uitvoerig gescreend op geschiktheid. “Een lange vragenlijst”, aldus Linda Spin. “En zo gauw ze oud genoeg zijn om gecastreerd of gesteriliseerd te worden, nemen we contact op om te vragen of dat ook echt is gebeurd.” Een kitten overnemen van Moederloos kost 65 of 95 euro, al naar gelang de katten voor de eerste of tweede keer zijn ingeënt. “Nee, dat kan niet uit”, weet Linda inmiddels. “Ga maar na; voor dat geld worden ze hier opgevangen, worden ze gechipt en krijgen ze medische verzorging. Maar het is een hobby, en een hobby mag geld kosten.”

Deze week gaan de eerste door Linda opgevangen kittens de deur uit. “Broertje en zusje”, wijst ze op twee vertederende katjes. “Geadopteerd door mensen uit Utrecht, ze zijn al een keer komen kijken en het klikte. Adje en Emmie hebben wij ze gedoopt, maar de nieuwe eigenaren mogen ook zelf een naam uitkiezen.”

Wie interesse heeft in een kitten van Moederloos kan contact opnemen via Contact.

Bron via stentor.nl

gastgezin Linda en Mark - kopie