De meeste kittens zijn met 5 weken al zindelijk maar als u dit niet zeker weet adviseren wij u om het kitten eerst te stimuleren voordat u een voeding gaat geven. Wanneer dit gebeurd is, kunt u het kitten de fles gaan geven.
Vanaf 5 weken gaan we proberen om over te gaan op vaste voeding. Wij geven zelf de Royal Canin brokjes (Babycat 34) en Barf rauwe voeding. Om de kittens aan vaste voeding te laten wennen kunt u de brokjes weken in een kopje en hier kokend heet water aan toevoegen. U zult zien dat de brokjes opwellen en al het water tot zich nemen. Na het wellen van de brokjes heeft u een dikke papachtige substantie. U kunt er voor de smaak nog kunstmelk doorheen mengen om het echt een papje te laten worden. We mixen dit dan in de blender en de kittens kunnen eten. Vaak willen de kittens het wel maar dan wel uit de fles. We maken dan een aparte speen (iets groter gat) voor de voeding met het papje. Gooi na het voeren het eten dat gemengd is met kunstmelk altijd weg om darmproblemen te voorkomen.
U kunt de geweekte brokjes ook vast neerzetten voor het kitten. Niet ieder kitten zal gelijk aanvallen of weet niet hoe het werkt. Doe een klein beetje in het bekje (via uw vinger) en laat het kitten maar even proeven. Vaak ziet u dat het kitten nerveus gaat trillen met het kopje en zoeken naar de vaste voeding. DUW NOOIT HET KOPJE VAN HET KITTEN IN DE VOEDING/MELK. Het kitten zal als het inademt door de schrik de voeding in de longen krijgen (snuiven) met als gevolg een longontsteking. Niet ieder kitten zal gelijk aanvallen of weet niet hoe het werkt. Het kitten zal als het de voeding lekker vindt, opnieuw iets in het bekje willen en dit kunt u opnieuw via uw vinger aan het geven. Het kitten zal binnen een aantal keren uw vinger met eten associëren. Als u uw vinger dan in het bakje met de Royal Canin pap doet, zal het kitten de pap snel genoeg vinden. Naast de geweekte brokjes zetten wij ook een bakje met droge brokjes neer. Zo kunnen de kittens zelf bepalen welke voorkeur ze hebben en wat ze lekker vinden. Droge of natte brokjes.
Ze zijn zo geconcentreerd met eten dat je het kopje ervan ziet trillen. Ze nemen echt muizenhapjes en ze zijn snel moe van het geconcentreerd zijn en nemen een poosje later weer een paar hapjes. Maak zo veel mogelijk iedere keer weer nieuwe voeding om buikproblemen te voorkomen als het te lang heeft gestaan. Let op dat het kitten niet gaat afvallen. Van zelf eten word je erg moe en het kan gebeuren dat het kitten te weinig voeding tot zich neemt en hierdoor gaat afvallen. Weeg het kitten iedere 24 uur op een bepaald tijdstip. Hierdoor heeft u een goede indicatie van het afvallen of aankomen van het gewicht.
Als u de fles aanbied / geeft en daarnaast een bakje met geweekte brokjes weet u zeker dat het kitten genoeg voeding krijgt.
Vaak zit er meer voeding op het toetje/kopje dan in het bekje. Maak dit altijd even schoon met een warm nat doekje / washand om aankoeken van de voeding in de vacht te voorkomen. De aangekoekte voeding wordt heel snel hard, waardoor de huid onder het aangekoekte eten snel kan gaan zweren. Als u dan de gehele aangekoekte plakkaat eraf trekt heeft u direct een kale plek op de huid, want u heeft als het ware de plek geharst. Erg pijnlijk en het duurt een flinke poos voordat de haren weer aangegroeid zijn. Geef zo nodig ook nog de fles (met pap en melk) gemengd.
Niet ieder kitten wil vaste voeding eten en wij hebben al een aantal keren meegemaakt, dat een kitten absoluut geen vaste voeding wil hebben (een kitten van 9 weken oud). Het komt er dan op neer dat dit kitten de fles moet hebben. Nooit denken dat het vanzelf gaat eten als het kitten honger krijgt, want dat doen ze echt niet. Ze vallen qua gewicht heel veel af en zullen / kunnen heel snel zwak worden. We geven dan de fles met royal canin brokjes (geweekt en gemixt in de blender), zodat ze toch vaste voeding binnenkrijgen en eraan wennen. Ondertussen kunnen ze wel gewoon lekker tutten aan de speen. Vergeet geen nieuwe speen te maken met een groot gat om de vaste gemixte voeding doorheen te laten gaan. Gebruik bijvoorbeeld de speen van de pap of maak een nieuwe.
Wat u ook kunt proberen is bijvoorbeeld een stukje kip/rosbief/haring/etc. (let op met diarree krijgen) om ze te laten wennen om iets via de bek tot zich te nemen. Op een gegeven moment zal het kwartje gaan vallen bij een kitten en gaat het echt wel zelf eten. Weeg de kittens wel iedere dag om te zien of ze genoeg voeding binnenkrijgen en indien dit niet het geval is, kunt u als extra een flesje geven. Het flesje kunt u langzaamaan met een aantal dagen gaan minderen zolang het gewicht er niet door achteruit gaat. Het kitten zal langzaam aan gespeend gaan worden (overgaan op vaste voeding en zelf eten).