Couveuse:
Niet iedereen heeft, zoals onze gastgezinnen, echte couveuses in huis. Gelukkig kan je heel eenvoudig zelf een couveuse maken.
Neem een caviakooi (plastic bak met doorzichtig plastic bovengedeelte, met een plaat van tralies aan de bovenkant). Leg hierin een elektrisch dekentje wat de grootte heeft van een hoofdkussen (te verkrijgen via het internet). Let er wel op dat het dekentje niet uitgaat na 90 minuten. De meeste elektrische dekentjes gaan namelijk voor de bescherming na 90 min. vanzelf uit. Dit kan natuurlijk niet bij de kittens die 24 uur per dag warm moeten liggen.
Caviabak met deksel (hoort nog een tralie bovenop)
Caviabak met op de ene helft een elektrische deken die niet uitgaat na 90 min
De caviabak met een dekentje.
De ideale omgevingstemperatuur voor kittens van 1 week is 30 graden en dit gaat iedere week 3 graden lager.
Wat nog veel belangrijker is, is dat het kitten of de pup tegen een warmtebron aan kan kruipen. De omgeving houd het kitten of de pup niet warm. Wij gebruiken daarom warmtedekens voor de kittens en raden de lamp af.
Leg voor een wat constantere temperatuur een handdoek over de helft van de bovenkant.
Door regelmatig te voelen aan het kitten (daar waar het met het lijfje contact maakt met de verwarmde bodem) en het opnemen van de temperatuur van het kitten (rectaal met een digitale thermometer) kom je erachter op welke stand de elektrische deken moet staan.
In de couveuse leg je aan de ene helft de elektrische deken met daarop een optideedeken of een kleedje. Aan de andere kant ligt alleen het optideedekentje of kleedje. Dit is om het kitten de kans te geven als het toch veel te warm wordt, om van de plek af te gaan. Het is mensen namelijk al heel vaak overkomen dat ze het kitten levend hebben gekookt van binnenuit, omdat het kitten niet van de warmtebron afkon. Door het hok in twee gedeeltes te delen, geef je het kitten de kans om van de warmtebron af te gaan. Tevens weet je dan dat het elektrische dekentje te warm staat.
Er zijn ook kittens die niet warm WILLEN worden omdat ze willen sterven. Neem in dit geval het kitten tegen je lichaam (onder je kleding) en sluit je handen om het kitten heen. Hierdoor kan het kitten geen kant op en wordt het door je lichaam (buik) en je handen opgewarmd. Zodra het kitten redelijk op temperatuur is kan het weer de couveuse in. Gaat een kitten heel hard schreeuwen (van de pijn) dan is het verstandig om zo snel mogelijk naar een dierenarts te gaan. Soms zie je bij de kittens dat er een bacterie door het hele lichaam is gegaan of een bloedvergiftiging. Zolang het kitten dan koud blijft is de pijn ook minder, maar zodra het kitten opgewarmd wordt krijgen ze enorme pijnsteken en is het voor het kitten niet meer haalbaar.
Het is hierbij verstandig dat men het dan niet blijft proberen maar laat het kitten dan rustig inslapen, hoe sneu het ook is. Als je toch doorgaat met opwarmen zal het kitten heel langzaam en met helse pijnen sterven. Doe dit een kitten alstublieft niet aan!