Een kitten heeft een sterk reukvermogen en het is zelfs mogelijk dat er geblazen wordt naar iemand die voor de couveuse staat te kijken, ongeacht hoe klein ze zijn. Een kitten bouwt op zijn of haar reukvermogen vanaf het moment dat het geboren is.  Het is hierom ook van groot belang dat een kitten door 1 (of maximaal 2) personen wordt geflest en niet door iedereen die op visite komt en graag ook een keer wil flessen.

Houd u aan de 3 R’s:

  • Rust
  • Regelmaat
  • Reinheid

Stress door het voeden van een ander (die een andere geur heeft en het kitten anders benaderd met flessen) kan dodelijk zijn. Tevens kunnen kittens sneller ziek worden en diarree krijgen.

Probeer zo min mogelijk parfum etc. te gebruiken. Dit kan mogelijk de luchtwegen irriteren.

De beste manier om het kitten te voeden/genegenheid te geven:

  • Stimuleren
  • Voeden
  • Knuffelen/masseren
  • Terug de couveuse in
  • De andere katten laten likken/wassen/ruiken (heel belangrijk)

Dit kunt u tot minimaal 3 weken aanhouden. Vanaf 3 weken kan een kitten zijn warmte beter vasthouden en kunt u iets langer knuffelen met het kitten. Een kitten van 4 weken kunt u even enkele minuutjes los laten lopen in de groep (let op spelend aanvallen van oudere kittens/katten).

Ondanks alle liefde en aandacht die wij geven, kunnen wij geen moederpoes zijn. Wanneer u maar 1  moederloos kitten heeft, kan het kitten mogelijk in de toekomst gedragsproblemen krijgen.

Bijten, onzindelijk, niet sociaal (ondanks het feit dat het een flessenkind is), onhandelbaar, krabben etc.

Probeert u zoveel mogelijk uw eigen katten te betrekken bij het kitten en het kitten de genegenheid te laten geven van uw eigen katten. Een kitten alleen is erg eenzaam en kan hier zelf aan sterven. Wij hebben katten die zelf in de couveuse klimmen om bij het kittens te gaan liggen en het gaan wassen. Dit is erg belangrijk voor het socialiseren van een kitten.

Heeft u 1 kitten en geen andere katten, dan is het van groot belang dat u uw gevoelens aan de kant zet en in het belang van het kitten denkt en het kitten onderbrengt bij iemand die ook een kitten heeft van dezelfde leeftijd of dat u het kitten ophaalt en bij uw eigen kitten erbij legt. Helaas zal 98 van 100 mensen nee zeggen om het kitten uit handen te geven met als gevolg dat er 2 kittens diep ongelukkig zijn. Denk aan het kitten en niet aan uw eigen gevoelens. Dit is hetzelfde euvel dat mensen liever het kitten zelf flessen en niet bij een pleegmoeder willen neerleggen.

Nogmaals: Denk altijd in het belang van het kitten!!

 

 

 

Kitten 1 dag oud en de fles                                                                  Wild katje

Een flessenkitten kan door eenzaamheid en zonder genootjes uitgroeien in een wild kitten.